Scholen

Kastelen zijn spannende plekken voor kinderen en geweldige plekken voor onderwijs.

Educatie

Kasteel Hernen biedt een breed en gevarieerd aanbod voor scholen en hun leerlingen.

Zo bieden we naast de interactieve rondleidingen ook leuke projecten aan voor diverse groepen.

Tevens bieden wij mogelijkheden voor een wandeling met de boswachter, een schoolreisje of andere creatieve invulling voor uw school.

Groep1/2:
Wie ben ik? Welke zintuigen heb ik allemaal? Hoe gebruik ik mijn zintuigen? Als ik vroeger in een kasteel zou leven hoe zag het er dan uit? Welke kleren zijn van nu en welke van vroeger? Met dit soort vragen gaan de leerlingen aan de slag als ze in het kasteel in groepjes van 4 met 1 ouder op onderzoek gaan in de verschillende ruimtes. Dit nieuwe project is te boeken vanaf maart 2019 en sluit aan op de thema’s van Reizen in de Tijd.

Groep 5/6:
Waarom staat dit kasteel juist op deze plek? En wat is een heerlijkheid? Het lespakket ‘Meer dan een veilige plek’ is speciaal ontwikkeld met en over kastelen in Gelderland. Het biedt lessen voor in de klas inclusief instructie voor de leerkracht en een bezoek aan kasteel Hernen waar leerlingen uit groep 5 en/of 6 zelfstandig aan de slag kunnen met leuke opdrachten.

Groep 6:
Waar komt ons eten eigenlijk vandaan? Vandaag de dag komt het van over de hele wereld. Vroeger was dat natuurlijk anders. Toen ging je naar de plaatselijke bakker voor brood en die haalde meel bij de molenaar. Wat doet een molenaar tegenwoordig? Hoe werkt een molen eigenlijk? En wat moet je leren om molenaar te worden? Dat zijn vragen waar leerlingen tijdens het bezoek mee aan de slag gaan. De bezoekles bestaat uit een combinatie van een interactieve rondleiding (optioneel tot aan de kap) en een uitdagende opdrachtenroute. Dit project sluit aan bij de thema’s van Reizen in de Tijd.
Download hier het lespakket

Groep 1 t/m 8:
Nog nooit weggeweest: de interactieve rondleiding door het kasteel o.l.v. een educatie-rondleider. Afhankelijk van de leeftijd van de kinderen wordt ingegaan op de bouw van het middeleeuwse kasteel: Hoe oud is het kasteel eigenlijk? Hoe ziet het eruit? Hoe is het gebouwd en waarom? Waarom staat het op deze plek? Wie woonde er vroeger op het kasteel? Is het kasteel nu nog bewoond?

Aanvullende informatie
Wanneer: woensdag en donderdag tussen 9.00 - 15.00 uur
Groepsgrootte: min. 15 tot max. 28 leerlingen
Minimale begeleiding: 1 leerkracht/ouder per 10 kinderen.
Bij kleuters: 1 leerkracht/ouder per 5 kinderen.
Kosten: € 4,00 per kind, begeleiders gratis.

Wilt u weten wat er mogelijk is of boeken, neem dan contact op via kasteelhernen@glk.nl.